Leiderschap met lange ij of met korte ei?
Is het leiden of toch lijden? Taalkundig weet ik natuurlijk hoe het zit. Maar hoe zit het in het dagelijks leven. Ik word dagelijks geconfronteerd met vormen van leiderschap. Op mijn werk natuurlijk, op de school van de kids, in de opvoeding van de kids en in de opvoeding van de hond. Constant ben ik bezig met het bepalen van mijn positie. Hoe kom ik over? Heb ik overwicht of lopen mens en dier over mij heen?
Ik ben absoluut geen overheersend type. Ik hou van rust en heb een hekel aan ruzie en confrontatie. Maar soms het je geen keuze. Soms moet je voor jezelf opkomen. Doe je dat niet, dan wordt je al gauw de deurmat.
Als je kijkt naar de rollen in je leven, zijn er altijd wel situaties waarin je moet beschikken over leiderschapsvaardigheden. In je rol als moeder, opvoeder, werknemer, dierenbezitter en bijvoorbeeld oppas. Het kan je zo overkomen. Daar sta je. Jij moet de zaken aanpakken. Jij moet zorgen dat alles goed verloopt. Zomaar, zonder dat je daarvoor hebt gestudeerd of gesolliciteerd.
Hoe kun je je nu voorbereiden op deze situaties van instant leiderschap?
Door je te realiseren welke eigenschappen goede leiders moeten hebben, natuurlijk! En om daar achter te komen, ben ik weer naar de bibliotheek gerend en kwam een boek van Deepak Chopra tegen. Deepak Chopra begon ooit als cardioloog en is nu een schrijver over spiritualiteit, Ayurveda (een traditionele geneeswijze) en alternatieve geneeskunde. Geen standaard managementboek dus. Chopra is namelijk ietwat zweverig, maar hij weet het wel goed uit te leggen. Ik kan mij wel in zijn zienswijze over leiderschap vinden.
Volgens Chopra moet je leidinggeven vanuit de ziel, vanuit je gevoel. Daarbij moet je de volgende vier stappen doorlopen:
- Onbevooroordeeld observeren. Kijk en luister goed.
- Analyseren. Gebruik je brein om goed te begrijpen wat je ziet.
- Voelen. Kijk en luister ook met je hart, met je gevoel.
- Laten inzinken. Wat heb je gezien/ gehoord/ gevoeld? Kijk en luister met je gevoel.
Passie voor het leven en voor je doelen is van belang. Je moet ook een heldere kijk hebben op het geheel. Het is fijn als je een levensmotto en levensmissie hebt. Wat wil je graag bereiken met je leiderschap?
Mijn mission statement is bijvoorbeeld:
"Ik wil mensen stimuleren en motiveren. Ik wil ze verbazen met hun eigen creativiteit. Don't think outside the box, think what you can do with the box. Of nog beter: There is no box. Creativiteit is het uitgangspunt".
Deze missie kan ik inzetten bij alle contacten met mensen. Collega's, tijdens gesprekken op school, in de opvoeding van mijn kinderen en alle andere sociale contacten.
Voor mijn viervoetige vrienden heb ik natuurlijk een aangepaste missie, want mijn hond Lola weet wel wat ze met die doos wil doen, maar dat is niet de bedoeling.
Mijn harige missie:
"Ik wil een goede band hebben met mijn hond. Wij moeten kunnen functioneren als een eenheid, gebaseerd op vertrouwen en niet op onderdanigheid. Schelden en fysiek straffen is een NO GO. Vriendschap en samenwerking is het doel".
Ook al geef je op je werk geen leiding, toch kunnen de bovenstaande stappen en het opstellen van een levensmissie je helpen in je dagelijks leven. Want goed kunnen observeren en goed kunnen luisteren is in allerlei situaties van groot belang. En stil staan bij jouw motivatie in het leven is natuurlijk ook altijd goed.
Hoe doe je dat eigenlijk, goed luisteren?
- Je valt de ander niet in de reden.
- Wees empathisch. Lever geen kritiek, ga de strijd niet aan.
- Zorg voor fysieke nabijheid, zonder dat je de persoonlijke ruimte van de ander inneemt.
- Let op de lichaamstaal van de ander en laat zelf via je lichaam zien dat je een en al aandacht bent.
- Wees openhartig, maar geef je niet te snel bloot. En beperk dat blootgeven sowieso. Te bloot is nooit goed...
- Wees geïnteresseerd. Daardoor weet je ook wat er speelt in het leven van de ander.
En hoe "lees" je je harige vrienden? Ik heb een hond, dus ik geef de tips die ik gebruik in de opvoeding van Lola. En als je deze tips doorneemt, zul je zien dat observeren weer van groot belang is
- Vergaar kennis. Lees, leer en volg eventueel een cursus of een training met je viervoeter.
- Observeer het gedrag van je maatje. Pas de kennis toe. Onze eerste hond Kyra heeft mij geholpen bij het opvoeden van onze andere honden. Door haar gedrag te observeren, leerde ik ontzettend veel over roedelgedrag en natuurlijk leiderschap.
- Neem de tijd om een band op te bouwen. Wandel, speel en leer.
- Socialiseer. Ga op stap met je hond en laat hem kennismaken met mens en dier. Bij honden is roedelgedrag ontzettend belangrijk. Kijk goed hoe honden met elkaar omgaan.
- Wees zelfverzekerd en bepaal daarmee jouw positie als leider. Dit maakt het communiceren met je harige vriendje een stuk gemakkelijker. Een hond zoekt van nature naar een leider van het roedel. Zorg dat jij dat bent.
Wijze Kyra en ik 2010 |
Maar wat maakt een goed leider? Welke eigenschappen heb je nog nodig?
- Een goed leider is integer. What you see is what you get! Wees eerlijk en open.
- Echte leiders hebben een visie, zien het grote geheel. Daarom is het van belang dat je weet wat jouw missie is. Wat wil je bereiken? Wat zijn je normen en waarden en waar sta je voor?
- Een leider durft beslissingen te nemen. Neem ook je verantwoordelijkheid als de beslissing minder goed uitpakt.
- Heel belangrijk: een echte leider weet van aanpakken en werkt mee als het nodig is. Het werk moet worden gedaan, de doelen moeten worden bereikt. Wees niet lui, maar wees een voorbeeld.
- Een goed leider verbindt mensen, haalt het beste uit mensen naar boven.
- Echte leiders maken van iedereen een leider. Je wil geen makke volgers. Nee, je wil dat de ander zich ontplooit en iets kan bereiken.
- Echte leiders reflecteren op hun gedrag. Wees niet bang om je gedrag eens goed te bekijken. Wat kan beter of anders?
- En echte leiders spelen geen toneel. Ze zijn authentiek. Ze zijn zichzelf en zeggen waar het op staat.
Nog inspiratie nodig? Check dit:
The Big Boss van Mind Full of What? xxx
Hallo Joyce, vlotte leuke openhartige schrijfstijl. Een vraag: brengt deze blog je verder op je reis naar antwoorden? Door het schrijven moet je er bewust over nadenken , dat begrijp ik. Maar is denken voldoende om een oplossing te vinden? Ik denk dat veel mensen de sleur de neus uitkomt. Verandering binnen de mogelijkheden is dan noodzakelijk zodat we erachter komen wat we echt willen. Denken over mogelijkheden helpt bij mij nooit. Maar iedereen is anders. Ik vind de reis ook altijd mooier als aankomen. Spannender, grenzen aftasten, voelen dat je leeft, lijden van fouten maar ook genieten van goede keuzes. En dat kan ook met mijn kinderen (velen denken dat dit niet gaat) maar bij mij versterkt het juist de band tussen ons. Passie in alles wat ik doe, valt mensen dan altijd op. Voor mij is het de gewoonste zaak van de wereld.
BeantwoordenVerwijderenGeniet van je reis......
Bedankt voor je reactie! Bij mij helpt het stil staan, het bewust worden en het schrijven wel. Want het is iets dat ik ontzettend graag doe. Schrijven en stilstaan. Schrijven omdat het heerlijk creatief is en stilstaan omdat de wereld veel te hard door raast. De dagen vliegen om en vastleggen wat in mij omgaat, werkt rustgevend.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je aangeeft dat verandering binnen de mogelijkheden noodzakelijk is. Want alleen denken is niks. Doen is simpelweg onmisbaar. Dromen brengt je niet verder. Je moet je dromen najagen.En je angsten overwinnen. En dat kan zeker ook met kinderen, want zo leren zij ook flexibel en onverschrokken in het leven te staan.
Ik kan zelf niet zonder verandering. Ik ben er op dit moment weer eens ontzettend aan toe. Maar ik ben er nog niet helemaal uit wat ik precies wil. Ik vind mezelf minstens 1x per jaar opnieuw uit. Een ding heb ik wel besloten. Mijn leefomgeving moet weer eens veranderen. We gaan wederom radicaal verbouwen. Daarnaast zoek ik een nieuwe uitdaging. En ja, bloggen hangt daarmee samen. Want ik heb gemerkt dat ik door mijn blog mensen kan bereiken. Dat ik ze tot denken aanzet. Ze prikkel en stimuleer. En laat dat nou net in mijn straatje vallen. Creativiteit, motiveren en stimuleren. Geef de mensen die doos en kijk eens wat ze ermee doen.
En de reis is super..en ik weet niet eens of ik ooit aankom. Want ja, ik vind mezelf elk jaar minstens 1x opnieuw uit, hè...dus of mijn dorst naar informatie en onderzoeken dan gestild is, dat betwijfel ik.
Liefs, van mij