Geluks- en stresshormonen beïnvloeden....kan dat?

Serotonine, endorfine, oxytocine, noradrenaline en dopamine...


De hormonen. Ze bepalen immers jouw geluksgevoel.

Ik zal even iets meer vertellen over deze hormonen.
  1. Serotonine. Dit gelukshormoon wordt niet alleen in de hersenen aangemaakt. 95 % van dit geluksgoedje wordt in de darmen geproduceerd. De overige 5 % ontstaan wel in de hersenen. De serotonine uit de hersenen is betrokken bij stemming, sociaal gedrag, slaap, libido, geheugen en leervermogen. De serotonine uit de darmen heeft waarschijnlijk (want dit is nog onderwerp van medisch onderzoek) effect op de eetlust. Een tekort aan serotonine kan leiden tot angstgevoelens, depressies, trek in koolhydraten, emotionele overgevoeligheid, problemen met de spijsvertering, vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename, overgevoeligheid voor geluiden en slapeloosheid. 
  2. Endorfine. Dit hormoon werkt pijnstillend en stress verminderend. Het komt vrij tijdens lichamelijke activiteit (sport, hard werken), maar ook als je pijn ervaart, of als je trost op jezelf bent omdat je iets hebt gepresteerd. Endorfine zorgt ervoor dat een marathonloper ondanks pijn en vermoeidheid toch vol trots de eindstreep haalt. Ook komt endorfine vrij bij sex, andere opwinding en na het eten van gekruid voedsel. 
  3. Oxytocine. Het liefdeshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een band krijgt met de mensen om je heen. In moedermelk zitten grote hoeveelheden oxytocine, waardoor de baby gauw een sterke band krijgt met de moeder. Je produceert dit hormoon zelf, bijvoorbeeld tijdens een orgasme. Het komt ook vrij als je bij mensen bent met een groot gevoel voor humor.
  4. Noradrenaline. Het stresshormoon. Dit wordt geproduceerd in het bijniermerg. Het wordt aangemaakt tijdens stressvolle situaties en zorgt dat je de stress beter aan kan. Noradrenaline wordt samen met adrenaline en cortisol gemaakt. Dit zijn ook stresshormonen. Maar deze 2 laatsten hebben niet zoveel effect op je gemoed. Noradrenaline zorgt dat je opgewonden wordt of gespannen. Als je noradrenaline gehalte te laag is, kun je depressief worden. Is het te hoog dan kan het zorgen voor angst- en paniekaanvallen. Het is de kunst om de juiste middenweg. te vinden. 
  5. Dopamine. Tja, dopamine hebben we al eens besproken. Dopamine is een gelukshormoon, het zogenaamde 'feel good' hormoon. Het zorgt voor motivatie, genieten, geluksgevoelens. Dopamine is verslavend. Verslavende middelen zorgen even voor meer dopamine, maar zorgen er ook voor dat je steeds meer verslavend middel nodig hebt om geluk te voelen. 
Hoe kan ik deze hormonen nu positief beïnvloeden? Ik ben weer eens gaan zoeken en vond een aantal dingen waar ik rekening mee kan houden.

Voeding. 

Voeding heeft grote invloed op het aanmaken van hormonen. Zo zijn er een aantal producten die een positief effect hebben op het aanmaken van deze hormonen. Avocado's, bananen, zuivel, vlees, noten, zaden (m.n. sesamzaden, zonnebloempitten, pompoenzaden en amandelen), peulvruchten, bruine rijst, volle graanproducten, aardappelen, uien, spinazie, broccoli, paprika's, oranje groente en fruit, asperges, bietjes, aardbeien, bloemkool, spruitjes, wortelen, mosselen, kokkels en oesters zijn van belang voor een goede productie van stress- en gelukshormonen. Probeer deze producten elke dag in ruime hoeveelheden te eten. Nu is deze lijst ook wel erg uitgebreid en afwisselend, dus het is gemakkelijk om deze spulletjes in je dagelijkse maaltijden te verwerken. 

Het is van belang om het gebruik van alcohol te beperken en suiker het liefst achterwege te laten. Dat laatste is nog best lastig, omdat suiker in heel veel producten verstopt zit. Kook daarom zo vers mogelijk en laat de kant en klare mixjes lekker in de supermarkt in het schap staan. 

Ik heb wel moeite met het gedisciplineerd volgen van een voedingsschema. Omdat ik zowel last heb van mijn maag als mijn darmen, blijven niet veel producten over, wat ontzettend frustrerend is. Vandaar dat ik ook regelmatig in de fout ga. Ik moet er zelf nog achter komen hoe ik kan zorgen dat mijn voedingsschema langdurig te volgen is. Misschien door het inplannen van 2 dagen van zonde....2 dagen gevuld met lekkere dingen, alcohol en alles wat niet mag. Het weekend is daarvoor wel ideaal. Maar of mijn maag en darmen dat zo lollig vinden? Ik ga het proberen. 

Bewegen. 

Sporten, wandelen, fietsen, zwemmen, rennen enz. Minstens 30 tot 60 minuten per dag. Sla niet door, raak niet verslaafd aan het sporten, maar hou het leuk. 

Ik heb momenteel weer een sport inkakmoment....das een mooi woord, hè. Inkakmoment.....ik merk dat mijn motivatie nu weer wat minder is. Ik ben er ook te moe voor soms. Hoe kan dat toch? 

Slapen. 

Slaap minstens 8 uur per nacht. Ik zal weer eens eerlijk zijn, daar heb ik moeite mee. Ik ben soms blij als ik op de bank kan ploffen om 21.00 uur. En dan wil ik even lezen of schrijven of tekenen of een film kijken. En het is dan al gauw laat. Ik val dan wel gauw in slaap, maar wordt elke nacht wakker. Om vervolgens een uur lang naar het plafond te staren. Gevolg: moe. Zucht.....Misschien dat meer bewegen me weer wat vermoeider kan maken.

Het hangt dus allemaal samen......wat een verrassing! 

Jaag doelen na! 

Het behalen van doelen zorgt voor vreugde, dus zorg dat je elke week een aantal kleine doelen hebt, die je kan najagen. Plan een Facebookloze middag en behaal dat doel! Drink een hele week elke ochtend thee met honing en citroen in plaats van koffie. Lekker gezond en zo creëer je meteen een goeie gewoonte. Lees elke week een boek en wordt blij!

Doe en eet pikant! 

Hahaha! Jaaaa....sex, hè......dat zorgt voor heel veel blije hormonen. En pittig eten ook. Dus doe beiden regelmatig, maar liefst niet tegelijk. 

Chocola! 

Cacao heeft invloed op de aanmaak van endorfine...het maakt dus echt blij. Maar eet het met mate, maar wel met regelmaat. Hmm.......

Mediteren. 

Zoek rust, mediteer. Als je dat niet kan, ga lekker liggen en luister naar rustgevende muziek. Innerlijke rust laat de hormoontjes dansen!

Ga naar buiten! 

Zonlicht is onmisbaar voor een goede hormoonhuishouding. Smeer je wel goed in, zeker tijdens hete zomermiddagen. Geniet van de zon, maar ook van de regen. Voel de wind in je gezicht en spring eens met beide voeten in een plas water! 

Denk jezelf blij! Denk supercalifragilisticexpialidocious,
oftewel superformiweldigeindefantakolosachtig!



Beheers je gedachten. Denk blij! Dit wordt ook wel 'Priming' genoemd (neurologisch begrip). Denk aan iets fijns, iets leuks, iets vrolijks. Je gedachten zullen dan al associaties opzoeken aan prettige herinneringen. En je wordt dus happy! Happy films en muziek maken trouwens ook happy, geven ook geluksgevoelens. 

Maak jezelf dominant! 

Sociale dominantie is namelijk goed voor je hormonen. En je kan jezelf niet alleen blij denken. Nee, je kan jezelf ook dominant denken. "Je kan 't! Zet 'm op! Je bent de beste! Kom maar op!". 

Of dit laatste zo goed gaat werken.... ik weet het niet. Ik ben helemaal geen dominant type...zou eigenlijk wel een snufje dominanter willen zijn. Maar of mijn gedachten alleen daarvoor kunnen zorgen? Ik wil het best eens proberen, maar of het werkt? 

Dus je kan de aanmaak van geluks- en stresshormonen beïnvloeden en daarmee kun je het afkicken van je verslaving iets vergemakkelijken. Maar we zijn er dan nog niet vanaf. Van de ontwenningsverschijnselen, van de dwanggedachten. De knop moet dan toch eerst om. Je moet de gevangenis willen verlaten. Want wat blijkt....de deur was niet op slot. Je had de sleutel niet nodig. Het enige wat je moest doen, was die duffe knop omdraaien en stoppen of hulp zoeken. 

Maar goed, stap voor stap. We komen er wel. Het blijkt dat heel veel dagelijkse dingen verslavend werken. Zelfs Social Media, sporten en gezond leven kan verslavend zijn. De gevaren liggen constant op de loer. Balans is het toverwoord. En ik moet en ik zal die balans vinden....al struikelend en omduikelend. 

Liefs, een stuntelende mama zonder eventwicht....xxx



Reacties

Populaire posts van deze blog

Even afdwalen...

Alles over aangeleerde hulpeloosheid en hoe de olifant eindelijk kon ontsnappen....