Relativeren moet je leren! Het kan toch altijd erger!
Life is like riding a biclycle. To keep your balance, you must keep moving.
- Albert Einstein-
Je fietst. Het is koud en nat. En het waait. Het waait hard. Te hard. Bah. En dan komt 't. Je valt om met je fiets. Je valt zo, pardoes (hey...dat woord heb ik al lang niet meer gebruikt) in een plas water. Nou, niet alleen water, nee modder. 'Pratsj', zoals we dat zo mooi in Limburg zeggen. Je ligt dus daar in de 'pratsj' en je probeert onder je fiets uit te kruipen. Je tas met je aantekeningen ligt in het water. En naast die nieuwe, maar nu doorweekte tas, ligt je telefoon. Hij is uit z'n veilige hoesje gegleden. Daar ligt ie in het water. Er komen bubbeltjes naar boven. Ze borrelen uit je telefoon. Maar...hij doet het nog! Nou, hij doet het nog tot je hem uit het water probeert te vissen, waar je jammerlijk in faalt, waardoor hij uit je handen schiet en kapot klettert op het asfalt.
Zo das ook mooi.
Oh ja, ik vergeet nog een stukje.
Een vrachtauto rijdt met een rotvaart door de grote plas en die grote plas belandt met druppels, viezigheid en al boven op jouw hoofd.
Ai.
Das nou zo erg, hè. Erger kan toch niet. Jee...wat ben jij een pechvogel. Niemand helpt je. Want je bent nat en vies en je vloekt nogal hard.
Weet je wat dan helpt?
Relativeren...het is een van onze superkrachten. Ik heb er al eens kort over geschreven in dit blogbericht.
En nu wil ik even de tijd nemen om de kunst van het relativeren eens onder de loep te nemen. Want wat is het nou eigenlijk precies? En hoe wordt je relativeringskunstenaar?
Relativeren is het afzwakken van je problemen. Je maakt dan eigenlijk van een olifant de welbekende mug. Hoewel ik daarbij moet zeggen dat ik olifanten veel fijnere dieren vind dan muggen...
Tijdens het relativeren neem je jouw situatie door en je concludeert dat het allemaal toch eigenlijk wel meevalt. Je bent dan wel van je fiets gevallen. Je kleren zijn vies en nat en waarschijnlijk zul je morgen verkouden zijn. Maar ja, je bent er nog, die paar schrammen gaan ook weer weg, je outfit moest sowieso al in de was. En..oh ja...je telefoon en je fiets. Nou ja, een slag in het wiel repareren is ook mogelijk en die telefoon is vervangbaar. Je was toch al lichtelijk verslaafd aan al die Apps op dat ding en misschien wordt het gewoon even tijd om een paar dagen af te kicken. Je checkt bij thuiskomst je verzekeringspolis en verhip....je hebt een maand geleden je verzekeringen laten aanpassen na aanschaf van een nieuwe auto. En toen heeft die aardige bankmedewerker je een BuitenDeDeur verzekering aangesmeerd. Toen heb je je nog geërgerd over het feit dat je dat zomaar goed vond. Nu zorgt die instinker ervoor dat je gewoon een nieuw telefoontje krijgt. En na een half uurtje drogen op de verwarming, blijken je aantekeningen nog leesbaar. Je nieuwe tas kan, wonder boven wonder, op 30 graden gewassen worden en is na die wasbeurt mooier dan ooit.
Bij de meeste tegenvallers, valt het leed achteraf altijd mee. Onthoudt dit goed, want dit besef zorgt ervoor dat je een fantastische relativeringskunstenaar wordt. Het kan altijd wel erger. En aan al het leed komt altijd een einde. En met een positieve instelling is dat einde veel eerder in zicht. Vrolijk jezelf dan ook regelmatig op en lach! Lukt dat niet? Kijk dan even onderstaand filmpje.
Humor is namelijk onmisbaar bij relativeren. Probeer bij een tegenslag de humor van de situatie in te zien. Lach er niet alleen later om, maar probeer meteen in te zien dat het toch echt grappig is dat je daar doorweekt als een hoopje Limburgs pratsj op de grond ligt te vloeken. Neem afstand van je probleem, probeer het te zien door de ogen van een omstander. Ben je OK? Niet gewond? Dan valt het toch nog mee?
Wees ook altijd eerlijk tegen jezelf. Ben jij iemand die problemen graag groter maakt dan ze eigenlijk zijn? Vind je jezelf al gauw ietwat zielig? Kruip je graag in de zogenaamde slachtofferrol? Onderzoek dan waar dat vandaan komt. Niemand wil een slachtoffer van omstandigheden zijn. Zorg dat je baas blijft over jezelf en je gevoelens. De omstandigheden heb je niet in de hand, maar je bepaalt wel hoe je op die omstandigheden reageert.
Om goed te kunnen relativeren, moet je eerst zorgen dat je lekker in je vel zit. Neem dus ook tijd voor jezelf. Vind een leuke hobby. Ga wandelen, sporten, mediteren, schilderen, doe wat je leuk vindt.
Realiseer je ook dit: Hoe groot je problemen ook zijn...je bent maar een klein friemeltje op deze prachtige aarde. Er is meer dan een kapotte auto, een val van de fiets, een gemiste kans, een stuk gelopen relatie.
Door je relativeringskunsten te oefenen tijdens dagelijkse tegenvallers, train je je vermogen om ook weerbaarder te reageren bij groter drama, zoals ziekte en de dood. Je leert te waarderen wat je hebt en niet wat je misschien verliest. Je ziet wat je kan bereiken en leert te accepteren dat je soms iets kwijtraakt. Leg je niet neer bij je situatie, maar ga er in mee en leer en wordt sterker, slimmer en beter.
Veel liefs,
Joyce
Reacties
Een reactie posten