Een verhaal over focus en ......oh ja, concentratie! En ...wat wilde ik nu nog eens vertellen? Oh, kijk, het regent!
"Das jammer, want ik wilde met de fiets gaan. Nee, das niet waar. Ik haat fietsen. De auto moet nog worden gewassen..die is zo smerig. Koffie....ik moet even koffie...dan kan ik even Facebook checken...*checkt nu al*. Oh kijk, Bertje en Fritsje zijn in de Efteling, wat leuk! Moet ik ook nog eens heen.....ff op de site kijken wat dat nu nog kost. Het regent.....das wel jammer voor Bertje en Fritsje. Even de foto's bekijken. Hey kijk! Josefien heeft een nieuw bankstel. Oh wacht, ik krijg mail. Hè, moet ik de contributie van het voetbal nog betalen? Das gek...ff snel mijn rekeningoverzicht checken".
Dit kan nog uren doorgaan. Uren. En na die uren komt Francien erachter dat ze niks in huis heeft gedaan. Ze heeft 1 dag vrij voor het huishouden. Dat was vandaag. Om 17.00 uur hoort ze de sleutel in het slot en stapt Robert de woonkamer binnen. Het huis is ontploft, de boodschappen staan nog in de schappen van de winkel en tja...alleen het water in de waterkoker heeft even gekookt om Francien te voorzien van een kopje kamillethee. Ondanks het rustgevende kopje thee schiet Francien in de stress. Ze heeft honger, de hele week staat vol met afspraken en morgen komt haar schoonfamilie op bezoek. Shit.
Gelukkig is dit niet echt gebeurd. Ik heb het net verzonnen. Maar het komt wel regelmatig voor. Domme mensen die denken dat een hond vanaf de geboorte elk woord verstaat en direct begrijpt wat jij bedoelt. Nee, nee en nog eens nee. Een hond leert door herhalen, discipline en veel liefde. Schreeuwen helpt voor geen donder en fysiek geweld maakt een hond alleen vals, ongelukkig en onbetrouwbaar.
Ander voorbeeld:
Sjakie is 6 jaar en zit in groepje 3. Hij is een beetje onzeker en nerveus en wiebelt op zijn stoeltje. Hij raakt afgeleid door Floortje. Ze fluistert iets in het oor van Daantje. Op dat moment kiepert Sjakie met stoeltje en al om. Juf is boos. "Sjakie, kun je alsjeblieft opletten tijdens de les? Concentreer je nu eens eindelijk! Ik leg het nog één keer uit!". Dit overkomt Sjakie zo vaak! Mama wil al met hem naar een speciale dokter omdat ze denkt dat hij 'adeehaadee' of zoiets heeft. Sjakie weet niet wat dat is. Maar Daantje heeft het ook. Misschien is het wel besmettelijk....toch maar beter de handjes wassen, Sjakie!
Dit is zo oneerlijk, lieve volwassen betweters. Een hond gaat niet luisteren omdat jij plompverloren een commando geeft. En een kind kan niet weten of voelen wat opletten en concentratie is als je het hem of haar niet leert. Je kan de juf wel braaf aankijken en niet wiebelen, maar je gedachten kunnen dan nog altijd alle kanten uitgaan. Dus wat is dat in godsnaam, dat opletten en dat concentreren? Is dat stilzitten en aankijken? Echt?
Heeft iemand jou geleerd wat concentratie is? Heeft iemand jou geleerd hoe je gefocust blijft? Bij bepaalde sporten wordt dit inderdaad wel geoefend. Maar op school wordt geen aandacht besteed aan concentratieleer. Maar we zeggen wel tegen onze leerlingen: "Concentreer je op je werk". Hoe kunnen we verwachten dat kinderen weten hoe ze dat moeten doen, als we zelf niet de moeite nemen om het ze te leren? En trouwens, weten we zelf wel hoe we de focus vast kunnen houden? Kunnen wij ons eigenlijk wel concentreren? Of zijn wij ook meer afgeleid dan gefocust?
In een wereld vol afleiders (radio, tv, smartphone) is rust van belang. Zet de afleiders dus vaker uit. En zorg voor een rustige leef- en werkomgeving. Een drukke omgeving met veel rommel leidt ontzettend af. Eenvoud geeft rust en zorgt voor meer focus. Helaas worden we niet geboren met bakken vol concentratie. De enige manier om die bakken te vullen is door training van die focus en concentratie. En dat vraagt om inzet en geduld.
Je gedachten en dus je bewustzijn gaan er graag vandoor. 50 % van de tijd dat je wakker bent, ontsnappen jouw gedachten aan jouw grip. Ze houden van dagdromen en focus is vermoeiend. Je moet je bewustzijn bij je houden, het als het ware terugroepen. En net als Benno moet jouw bewustzijn dit terugkomen op commando ook leren. Daarom is het van belang om altijd maar 1 ding tegelijk te doen. Richt je aandacht en je concentratie op die ene bezigheid. Word je afgeleid? Breng jezelf dan weer terug naar die ene bezigheid. Oefen dit dagelijks. Denk maar aan Benno en ga verder met je taak.
Om onze dwalende geest te kunnen temmen, is een ding heel belangrijk om te weten: stress zorgt voor een rusteloze geest en dus ook voor rusteloze gedachten. Het is dus van belang om stress te vermijden. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt immers geen directe invloed op de wereld om je heen. Of toch? Jazeker wel! Want jij bent het die gestrest raakt. Stress is niet iets dat jou overmeestert. Jij laat je op dat moment overheersen door je eigen gevoel. Gelukkig heb ik een wondermiddel dat je hierbij kan helpen:
Bij Mindfulness draait het om acceptatie van gedachten en situaties. Tijdens meditatiesessies neem je de rust om tot jezelf te komen. De rust van het moment zorgt voor rust in je hoofd. Gedachten komen, je accepteert dat ze er zijn en je laat ze ook gewoon weer gaan. Je wordt niet boos, gefrustreerd of onrustig. Nee, je laat de gedachten en de bijbehorende emoties los. Tijdens de meditatiesessie leer je jezelf kennen. Welke gedachten kun je gemakkelijk wegsturen? En welke zijn stugger en plakkeriger? Je komt erachter wat jouw valkuilen zijn, wat jouw zwakke en sterke punten zijn. En je leert gedachten te sturen.
Ook op andere momenten in je leven kun je werken met Minfulness en je concentratie trainen. Ben je in gesprek met je partner of met een vriend of je dochter of zoon? Geef diegene dan jouw volledige aandacht. Laat je tijdens het gesprek niet afleiden door een telefoon of de tv. Speel een spel met volledige aandacht. Wijken je gedachten af? Besef dan dat je afdwaalt en dwarrel snel weer terug naar het spel waar op dat moment alles om draait.
Zoek een bezigheid waarbij je moet werken aan je concentratie. Ga darten, tekenen of stapel een paar steentjes op elkaar. Zet het omgevingsgeluid in je hoofd uit en concentreer je op iedere kleine beweging. Je zal merken dat je steeds beter wordt in het vasthouden van die belangrijke focus.
Voel je stress opkomen en schieten de gedachten door je hoofd? Zonder je dan af. Ga desnoods even naar het toilet en sluit je ogen. Let op je ademhaling en stuur de gedachten weer weg. Laat een denkbeeldige frisse wind door je hoofd waaien en sluit het moment van bezinning af door eens flink te zuchten. Open je ogen, fris jezelf op en ga verder. Stress zorgt immers voor een dwalende geest en een dwalende geest kan je focus heel gemakkelijk en heel snel om zeep helpen.
Mag ik je nog een ding vragen? Als je merkt dat je jouw concentratie en gedachten steeds beter onder controle hebt, zou je deze vaardigheid dan alsjeblieft kunnen doorgeven aan zoveel mogelijk mensen om je heen? Leer het je kinderen, jouw collega's, vrienden en familie. Maak ze bewust van het feit dat focus en concentratie niet vanzelfsprekend is. Dat je moet oefenen om die focus op elk moment te kunnen houden. Want wij gaan er allemaal maar zomaar vanuit dat iedereen dat zomaar vanuit het niets kan.....dat verdomde opletten.....
Het blijkt trouwens dat Sjakie en Daantje helemaal geen ADHD hebben. Waar ze wel last van hebben is het feit dat hun ouders geen zin en geen tijd hebben om ze te leren om te leren. Dat is heel jammer, want leren gaat echt niet vanzelf. Leren vraagt om herhalen, discipline en veel liefde. Wat is het toch jammer dat het in veel gevallen gemakkelijker is om een etiketje op je kind te plakken.
Liefs,
Joyce
Dit kan nog uren doorgaan. Uren. En na die uren komt Francien erachter dat ze niks in huis heeft gedaan. Ze heeft 1 dag vrij voor het huishouden. Dat was vandaag. Om 17.00 uur hoort ze de sleutel in het slot en stapt Robert de woonkamer binnen. Het huis is ontploft, de boodschappen staan nog in de schappen van de winkel en tja...alleen het water in de waterkoker heeft even gekookt om Francien te voorzien van een kopje kamillethee. Ondanks het rustgevende kopje thee schiet Francien in de stress. Ze heeft honger, de hele week staat vol met afspraken en morgen komt haar schoonfamilie op bezoek. Shit.
Focus, opletten en concentratie.
Er staat een vrouw in het bos. Ze gilt keihard: "Benno! Kom hier!". Ze heeft een kleine hondenriem in haar hand. Ik loop erop af en vraag: "bent u uw hond kwijt?. Logische vraag, ze heeft een hondenriem en roept 'Benno'. Het lijkt me sterk dat Benno haar man is en hij weigert uit de struiken te komen omdat 'ie zit te poepen. "Ja, die rot hond luistert voor de donder niet" antwoordt ze met een woeste blik. Ik kijk om me heen en zie in de verte een klein wit bolletje op vier pootjes. "Is dat 'm niet?". "Jaaaa! Daar is dat kreng!". Haar stem slaat over terwijl ze woest op het kleine wezentje afrent. Het is duidelijk dat Benno een kleine, wollige pup is van amper 4 maandjes oud. Ze grijpt het arme beest bij zijn nekvel en rammelt hem flink door elkaar.Gelukkig is dit niet echt gebeurd. Ik heb het net verzonnen. Maar het komt wel regelmatig voor. Domme mensen die denken dat een hond vanaf de geboorte elk woord verstaat en direct begrijpt wat jij bedoelt. Nee, nee en nog eens nee. Een hond leert door herhalen, discipline en veel liefde. Schreeuwen helpt voor geen donder en fysiek geweld maakt een hond alleen vals, ongelukkig en onbetrouwbaar.
Ander voorbeeld:
Sjakie is 6 jaar en zit in groepje 3. Hij is een beetje onzeker en nerveus en wiebelt op zijn stoeltje. Hij raakt afgeleid door Floortje. Ze fluistert iets in het oor van Daantje. Op dat moment kiepert Sjakie met stoeltje en al om. Juf is boos. "Sjakie, kun je alsjeblieft opletten tijdens de les? Concentreer je nu eens eindelijk! Ik leg het nog één keer uit!". Dit overkomt Sjakie zo vaak! Mama wil al met hem naar een speciale dokter omdat ze denkt dat hij 'adeehaadee' of zoiets heeft. Sjakie weet niet wat dat is. Maar Daantje heeft het ook. Misschien is het wel besmettelijk....toch maar beter de handjes wassen, Sjakie!
Dit is zo oneerlijk, lieve volwassen betweters. Een hond gaat niet luisteren omdat jij plompverloren een commando geeft. En een kind kan niet weten of voelen wat opletten en concentratie is als je het hem of haar niet leert. Je kan de juf wel braaf aankijken en niet wiebelen, maar je gedachten kunnen dan nog altijd alle kanten uitgaan. Dus wat is dat in godsnaam, dat opletten en dat concentreren? Is dat stilzitten en aankijken? Echt?
Heeft iemand jou geleerd wat concentratie is? Heeft iemand jou geleerd hoe je gefocust blijft? Bij bepaalde sporten wordt dit inderdaad wel geoefend. Maar op school wordt geen aandacht besteed aan concentratieleer. Maar we zeggen wel tegen onze leerlingen: "Concentreer je op je werk". Hoe kunnen we verwachten dat kinderen weten hoe ze dat moeten doen, als we zelf niet de moeite nemen om het ze te leren? En trouwens, weten we zelf wel hoe we de focus vast kunnen houden? Kunnen wij ons eigenlijk wel concentreren? Of zijn wij ook meer afgeleid dan gefocust?
In een wereld vol afleiders (radio, tv, smartphone) is rust van belang. Zet de afleiders dus vaker uit. En zorg voor een rustige leef- en werkomgeving. Een drukke omgeving met veel rommel leidt ontzettend af. Eenvoud geeft rust en zorgt voor meer focus. Helaas worden we niet geboren met bakken vol concentratie. De enige manier om die bakken te vullen is door training van die focus en concentratie. En dat vraagt om inzet en geduld.
Je gedachten en dus je bewustzijn gaan er graag vandoor. 50 % van de tijd dat je wakker bent, ontsnappen jouw gedachten aan jouw grip. Ze houden van dagdromen en focus is vermoeiend. Je moet je bewustzijn bij je houden, het als het ware terugroepen. En net als Benno moet jouw bewustzijn dit terugkomen op commando ook leren. Daarom is het van belang om altijd maar 1 ding tegelijk te doen. Richt je aandacht en je concentratie op die ene bezigheid. Word je afgeleid? Breng jezelf dan weer terug naar die ene bezigheid. Oefen dit dagelijks. Denk maar aan Benno en ga verder met je taak.
Om onze dwalende geest te kunnen temmen, is een ding heel belangrijk om te weten: stress zorgt voor een rusteloze geest en dus ook voor rusteloze gedachten. Het is dus van belang om stress te vermijden. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt immers geen directe invloed op de wereld om je heen. Of toch? Jazeker wel! Want jij bent het die gestrest raakt. Stress is niet iets dat jou overmeestert. Jij laat je op dat moment overheersen door je eigen gevoel. Gelukkig heb ik een wondermiddel dat je hierbij kan helpen:
MINDFULNESS.
Hoe? Nou, neem elke dag 10 minuten de tijd om te mediteren. Ga zitten, sluit je ogen en doe...niets....wil je precies weten hoe? Check dan even dit filmpje met een duidelijke uitleg van Andy Puddicombe.Bij Mindfulness draait het om acceptatie van gedachten en situaties. Tijdens meditatiesessies neem je de rust om tot jezelf te komen. De rust van het moment zorgt voor rust in je hoofd. Gedachten komen, je accepteert dat ze er zijn en je laat ze ook gewoon weer gaan. Je wordt niet boos, gefrustreerd of onrustig. Nee, je laat de gedachten en de bijbehorende emoties los. Tijdens de meditatiesessie leer je jezelf kennen. Welke gedachten kun je gemakkelijk wegsturen? En welke zijn stugger en plakkeriger? Je komt erachter wat jouw valkuilen zijn, wat jouw zwakke en sterke punten zijn. En je leert gedachten te sturen.
Ook op andere momenten in je leven kun je werken met Minfulness en je concentratie trainen. Ben je in gesprek met je partner of met een vriend of je dochter of zoon? Geef diegene dan jouw volledige aandacht. Laat je tijdens het gesprek niet afleiden door een telefoon of de tv. Speel een spel met volledige aandacht. Wijken je gedachten af? Besef dan dat je afdwaalt en dwarrel snel weer terug naar het spel waar op dat moment alles om draait.
Zoek een bezigheid waarbij je moet werken aan je concentratie. Ga darten, tekenen of stapel een paar steentjes op elkaar. Zet het omgevingsgeluid in je hoofd uit en concentreer je op iedere kleine beweging. Je zal merken dat je steeds beter wordt in het vasthouden van die belangrijke focus.
Voel je stress opkomen en schieten de gedachten door je hoofd? Zonder je dan af. Ga desnoods even naar het toilet en sluit je ogen. Let op je ademhaling en stuur de gedachten weer weg. Laat een denkbeeldige frisse wind door je hoofd waaien en sluit het moment van bezinning af door eens flink te zuchten. Open je ogen, fris jezelf op en ga verder. Stress zorgt immers voor een dwalende geest en een dwalende geest kan je focus heel gemakkelijk en heel snel om zeep helpen.
Mag ik je nog een ding vragen? Als je merkt dat je jouw concentratie en gedachten steeds beter onder controle hebt, zou je deze vaardigheid dan alsjeblieft kunnen doorgeven aan zoveel mogelijk mensen om je heen? Leer het je kinderen, jouw collega's, vrienden en familie. Maak ze bewust van het feit dat focus en concentratie niet vanzelfsprekend is. Dat je moet oefenen om die focus op elk moment te kunnen houden. Want wij gaan er allemaal maar zomaar vanuit dat iedereen dat zomaar vanuit het niets kan.....dat verdomde opletten.....
Het blijkt trouwens dat Sjakie en Daantje helemaal geen ADHD hebben. Waar ze wel last van hebben is het feit dat hun ouders geen zin en geen tijd hebben om ze te leren om te leren. Dat is heel jammer, want leren gaat echt niet vanzelf. Leren vraagt om herhalen, discipline en veel liefde. Wat is het toch jammer dat het in veel gevallen gemakkelijker is om een etiketje op je kind te plakken.
Liefs,
Joyce
Reacties
Een reactie posten