Kijk anders, denk anders.......Ontrafel de geheimen van Creatief Denken en verander je leven en de wereld om je heen.


Thuis....
2003. Manlief, onze twee honden en ik wonen op een flat. Problemen van deze flat: veel te klein, veel te gehorig, geen tuin, te veel trappen voor de honden.

Oplossing: we gaan een huis kopen! Nou ja, huis...huisje. Want zoveel verdienen we op dat moment nog niet.

We vinden: een klein mijnwerkershuisje. Een zogenaamde 'opknapper'. Problemen: geen goede elektra, de vloeren zijn rot, de plafonds zijn slecht, de badkamer en de keuken moeten worden gesloopt, de tuin is een oerwoud...maar, het is betaalbaar.

We kopen het huisje, we knappen het op we verkopen het weer....en nu dan?

We vinden een groot herenhuis. Problemen: te veel om op te noemen. Het hele huis moet van boven tot onder worden verbouwd, stallen moeten worden afgebroken, leidingen worden gelegd enz. enz. enz.

Maar: het is betaalbaar.

2007: We kopen het huis en beginnen.

2018: We wonen er nog steeds en het huis 'groeit' terwijl we er wonen. Het 'groeit' als het ware uit het creatieve brein van manlief. Want...hij doet alles zelf. Van het grote, grove werk, tot de aankleding. Waar we vroeger nog lampen kochten, worden ze nu zelf gemaakt. Want wij houden allebei niet van shoppen. Winkelen vinden we vreselijk. En waarom naar een winkel rennen, als je het zelf kan maken? Je verzint 't en je maakt 't. Simpel, toch?

Ik weet natuurlijk niet of veel mensen zo zouden kunnen leven. Wij willen niet anders. Maar het is niet altijd gemakkelijk geweest. We krijgen vaak heel vreemde reacties van mensen om ons heen. Van onbegrip over het feit dat we alles zelf doen, tot opgetrokken wenkbrauwen omdat de lampen die we hebben toch echt zelf zijn verzonnen en gemaakt. "Ikea heeft toch ook leuk spul?". Zeker heeft Ikea ook leuk spul, maar daar gaat het niet om.

Waar het wel om gaat, is dat wij allebei houden van een creatieve leefomgeving. Bij ons mag worden geverfd, gekleid en zelfs gebreid (hoewel dat laatste nog nooit is gebeurd). Je omgeving bepaalt namelijk voor een groot deel jouw manier van denken. De manier waarop wij onze kinderen opvoeden, bepaalt voor een deel hoe zij in het leven staan. Manlief en ik maken en verzinnen liever zelf. Wij besteden het werk niet uit. De kinderen worden in de proces betrokken en gaan zelf ook graag op zoek naar oplossingen.

Omgeving, opvoeding en achtergrond vormen dus onze basis voor creatief denken. 

Roze olifanten bestaan niet, zeg je? En rode dan? Of groene giraffen? Weet je zeker dat ze niet bestaan? 

Maar wat als je nou niet creatief bent? Wat als die basis niet is gelegd tijdens je kinderjaren? 

Raak maar niet in paniek, want echt waar: iedereen kan creatief denken. Ook al is het niet met de paplepel ingegoten. Creatief denken kun je trainen en verder ontwikkelen.

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Wat is het nut van creatief denken? Maar wacht....wat is het eigenlijk...dat creatieve denken?

Creatief denken is anders denken dan voorheen. Het is oplossingsgericht en lateraal denken. 

Ik hoor het je zeggen: "Wat is dat nou weer? Lateraal denken?". Nou, dat is iets heel simpels: als je lateraal denkt, dan orden je de bestaande informatie opnieuw. Je husselt dat wat je weet door elkaar en kijkt dan heel verrast naar wat er na dat husselen overblijft. Vaak is dat (tromgeroffel....) DE OPLOSSING! Bij lateraal denken is alles mogelijk. Elke gekke oplossing mag meedoen in de wedstrijd om de beste oplossing. Zelfs de meest onmogelijk lijkende oplossing kan leiden tot het ...oplossen van het probleem...JEEJ!

Kijk even naar deze sommen:

2 + 2 = 
3 +3 = 
7 + 7 = 

Ik hoor en voel het gebeuren. Je denkt: "Jongejonge, wat simpel.....das 4 en 6 en 14 natuurlijk!

Maar wat als ik je zeg, dat dit misschien wel goed is. Maar bekijk het eens van een andere kant:

2 + 2 = VIS
3 +3 = ACHT
7 + 7 = DRIEHOEK.

Wat als ik nu ook eens gelijk heb?

Zie je het al? Nee? Leg het probleem dan eens voor aan iemand anders. Misschien kan diegene het je even uitleggen.

Op school leren we horizontaal denken (volgens de regeltjes en er is slechts 1 oplossing voor een probleem). Creatievelingen willen heel graag verticaal denken. Ze verzinnen de meest waanzinnige oplossingen, die misschien wel zouden kunnen werken, maar toch echt veel te extreem zijn om te passen in ons dagelijks leven. En dan is er dus het lateraal denken: denken op een creatieve manier om zo tot een praktisch werkbare oplossing te komen. Je zoekt dus creatieve, praktische alternatieven voor de manieren die je al ooit hebt geleerd. En soms kom je via verticaal denken toch uit bij lateraal denken; via extreem, waanzinnig creatieve ideeën tot een onverwachte oplossing.

En nu weer terug naar de kern: Hoe train en ontwikkel je dat creatieve/ laterale denken? 

Door jouw kennis en je verbeeldingskracht te vergroten. Door dus veel te lezen en veel te fantaseren. Door tijdens het studeren af te dwalen in gedachten. Door de twee stadia van leren bewust mee te maken:
  1. De Focus modus: leer met volle aandacht en overgave. Belangrijk: laat je niet afleiden! Dus geen telefoon, geen Facebook, geen tv! Tijdsduur: maximaal 25 minuten. 
  2. De Diffuse modus: schakel af en relax. Geniet van het dagdromen en de afleiding. Staar uit het raam en laat je hersenen even tot rust komen. Onderbreek de Diffuse Modus door bijvoorbeeld een timer op je telefoon of computer in te stellen. Tijdsduur: 5 minuten. 
De Diffuse modus is even belangrijk als de Focus Modus. De kans is namelijk groot dat juist tijdens de Diffuse Modus de meest briljante ideeën je hoofd binnensijpelen! Tijdens de Focus Fase vergroot je jouw kennis en tijdens de Diffuse Fase geef je jouw hersenen de kans om te werken aan verbeeldingskracht en fantasie. 

Zo blijkt dus dat een aantal zaken invloed hebben op jouw vermogen om creatief te denken:

  • Omgeving.
  • Opvoeding.
  • Achtergrond. 

Daarnaast kun je zelf dat vermogen vergroten door te werken aan jouw:

  • Kennis. 
  • Verbeeldingskracht. 

Van belang is daarbij een balans tussen Focus en Ontspanning.

Maar er zijn twee dingen die ik nog niet heb benoemd in dit verhaal. En dat is:

Jouw houding en jouw inzet. 

Sta jij open voor alternatieve oplossingen of is datgene wat je tijdens jouw studie hebt geleerd jouw enige houvast? Het is bij creatief denken van belang dat je openstaat voor andere meningen en andere invalshoeken. Ben jij in staat om te luisteren naar andermans ideeën? Onthoudt goed: het gaat er bij creatief denken niet om wie uiteindelijk het beste idee heeft. Nee, het gaat er simpelweg om dat dat beste idee wordt gevonden. Door wie dat wordt gedaan is absoluut niet van belang. Naast een open mindset, moet jouw houding ook positief zijn. Want alleen met een positieve houding, kun je verschillende oplossingen verzinnen. En naast een open en positieve mindset, moeten jouw hersenen ook nog eens goed kunnen analyseren. Want zonder een duidelijk en helder beeld van het probleem, kun je niet creatief gaan denken. 

Creatief denken vraag om een enorme inzet. Je moet leren, denken,'omdenken' en daarna jouw ideeën misschien zelfs weer aanpassen. Rechtlijnig denken is simpel. Denken in een omweg, kronkelweg of gewoonweg ondergronds en via een lift naar boven, is heel anders. Ben je daar wel klaar voor? 

Wij zijn dat in ieder geval wel. We genieten iedere dag van de uitdagingen die op ons pad komen. De zomervakantie komt eraan en uit het niets verschijnt daar een zwembad in mijn tuin...ieder jaar is het weer anders. Dan weer van hout met bouwzeil erin en het jaar erna van de oude platen van de serre die we hebben afgebroken. Of het gemakkelijk is om altijd creatief te denken? Nee, niet altijd. Maar het maakt het leven wel veel leuker (en goedkoper, uitdagender, avontuurlijker, praktischer, gezelliger en natuurlijk duurzamer!). 

Dus ik zou zeggen: daag jezelf eens uit en bekijk de wereld eens heel anders. Zoek alternatieve oplossingen voor je dagelijkse uitdagingen en kies niet weer voor de oude, aangeleerde weg. Het leven is veel spannender als je wat vaker het pad verlaat en de wildernis ontdekt.



Veel liefs, 



Joyce



Reacties

Populaire posts van deze blog

Even afdwalen...

Alles over aangeleerde hulpeloosheid en hoe de olifant eindelijk kon ontsnappen....