Ik hou van jou tot ik je vergeet...en dan? Als hersenen niet meer meewerken...Het grote vergeten, oftewel dementie.



Soms twijfel ik. Moet ik wel doorgaan met bloggen? Zou ik niet gewoon beginnen met het schrijven van een boek? Want dat wil ik toch zo graag? Moet ik dat wel uitstellen?

Waarom blog ik dan eigenlijk? Even opsommen: 
  1. Uhm...
Nou, dat gaat lekker. Nog eens: 
  1. Omdat ik schrijven leuk vind. 
  2. Omdat ik veel te vertellen heb. 
  3. Omdat ik dat graag wil delen.
Maar dat kan ik ook met een boek. Maar dan kan ik niet a la minute inspringen op wat er speelt in mijn hoofd. 

En dit is wat er nu speelt:


Ik heb gisteren een programma gezien over Maarten. Maarten is op dat moment 31 jaar en heeft Frontotemperale Dementie (FTD), een vorm van dementie die vooral invloed heeft op zijn gedrag en persoonlijkheid. Hij is in de bloei van zijn leven, getrouwd en heeft een dochtertje van drie. Maarten gaat zo snel achteruit dat hij niet meer thuis kan wonen. Hij verblijft op de gesloten afdeling van een woon-zorgcentrum. Zijn 32ste verjaardag maakt hij niet meer echt bewust mee. Hij zingt nog wel voor zijn dochter, maar hij weet niet precies wat gaande is. 

Je kunt de uitzending nog terugkijken: Maarten in "Voor ik het vergeet".

Even de zaken op een rijtje zetten:

Vermoedelijk wordt 3 tot 12 % van alle gevallen van dementie veroorzaakt door FTD. Bij mensen onder de 65 is FTD, na de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Naar schatting hebben in totaal zo'n 12.000 mensen onder de 65 een vorm van dementie. 

Nog meer feiten en cijfers: 


De meest voorkomende vormen van of soorten van dementie zijn: 
  • De ziekte van Alzheimer. In 70% van de gevallen van dementie in Nederland is er sprake van de ziekte van Alzheimer. 
  • Vasculaire dementie. Vasculaire dementie vormt 20% van de gevallen van dementie in Nederland. 
Andere soorten dementie zijn: 
  • Al genoemd: FTD. 
  • Lewy Body dementie. 
  • Parkinson dementie. 
  • Korsakov syndroom.
  • Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
  • Posterieure Corticale Atrofie (PCA). 

Wat zijn de oorzaken van dementie? Wat zorgt ervoor dat onze hersenen ziek worden? 


Dit is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid kan een rol spelen. Maar ook andere zaken hebben invloed:
  1. Een onbehandelde hoge bloeddruk. 
  2. Een verhoogd cholesterol. 
  3. Diabetes Mellitus. 
  4. Overgewicht. 
  5. Roken. 
  6. De ziekte van Parkinson. 
  7. De ziekte van Huntington.
  8. Aids. 
  9. Een hoge leeftijd. 
  10. Depressie.
Ik word dit jaar 40 en ik merk dat herinneringen steeds belangrijker worden. Vroeger is belangrijk. Ik denk er vaak aan terug. De mooie, vervelende, uitdagende en levens veranderende herinneringen hebben mij gemaakt tot wie ik ben. Dus hoe vreselijk is het als dat verleden wegvalt? De herkenning verdwijnt? En wat als jij het niet bent die dement wordt, maar je partner, je zoon of dochter, je vader of je moeder? Als je getuige bent van "het vergeten"? 12.000 mensen onder de 65 jaar hebben een vorm van dementie.

12.000. 


Wat kunnen we doen om dementie te voorkomen? Als ik het lijstje van oorzaken bekijk, kan ik een aantal zaken niet tegenhouden. Op sommige dingen heb je gewoon bitter weinig invloed. Andere punten kunnen wel grondig worden aangepakt. 

10 tips om dementie te voorkomen: 

  1. Beweeg! Sport, wandel, fiets, neem de trap, dans. 
  2. Vermijd zware metalen, zoals aluminium en kwik. Eet daarom niet te veel vis. Regel: hoe groter de vis, hoe hoger het kwikniveau. 
  3. Hou je bloeddruk en cholesterol in de gaten. Eet gezond (let op gezonde vetten!). 
  4. Eet en drink Flavanolen. Onderzoekers zijn er een aantal jaar geleden achter gekomen dat deze stofjes een goed effect hebben op het functioneren van de hersenen en het hart. Flavanolen zitten onder andere in cacao, thee, druiven, rode wijn en appels. Dus maak die chocomel en eet dat stuk chocolade. Geniet van een kommetje druiven en eet een appel (wel goed afwassen, want pesticiden zijn nu weer niet goed voor je hersenkwaliteit). En heel belangrijk: drink gewoon eens een glaasje rode wijn (met mate, natuurlijk, want te veel alcohol kan ook leiden tot grote problemen). 
  5. Onderhoud je sociale contacten. Sociaal contact is heel erg belangrijk voor je geluk en voor je gezondheid. 
  6. Slaap op je zij. Stony Brooks van de universiteit in New York heeft ontdekt dat het goed is om op je zij te slapen. Op die manier worden namelijk de afvalstoffen in de hersenen beter afgevoerd. En dat verkleint het risico op dementie en de ziekte van Parkinson. 
  7. Stop met roken. Als je rookt, neemt de kans op dementie toe met 45 procent. Ook als je al lang rook, loont het nog om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde (lage) kans op dementie als mensen die nog nooit hebben gerookt. 
  8. Werk aan een gezond gewicht. Het voedingscentrum, Alzheimer Nederland en het Diabetesfonds geven aan dat het mediterrane dieet het beste is. Meer lezen? Check de link: Het mediterrane dieet.
  9. Train je hersenen.
  10. Voorkom depressie. 
Volgende keer ga ik uitgebreid schrijven over punt 9. Hoe trainen we ons brein? Kunnen we onze hersenen fit houden, zodat de kans op dementie kleiner wordt? 

En nu gaan we nog even kijken hoe het met Eva is. Maarten's dochtertje uit het programma "Voor ik het vergeet" heet trouwens ook Eva. Maarten zong het lied "Eva" van Acda en de Munnik voor haar op zijn verjaardagsfeest. Gisteren zorgde dat bij mij voor dikke tranen...





"Eva? Wat kijk je raar?". Ik zit op mijn hurken met het notitieboekje in mijn hand. Pip komt naast me zitten en gaat met haar wijsvinger over de bekraste pagina. "Wat staat er? Ik kan niet lezen, Eef". Bastian en Sjakie komen bij ons staan en lezen hardop wat er staat, in koor, alsof ze het hebben ingestudeerd. "Help me, Eva...nu...". 

"Wie zou het hebben geschreven? Het is niet het handschrift van meneer Koreander, kijk maar". Sjakie heeft een brief opgeduikeld tussen de boeken op het bureau. Het handschrift van Koreander is prachtig en ouderwets met sierlijke krullen. De kinderen weten dus niet wie het heeft geschreven. Het verhaal wordt steeds vreemder. Ik prop het briefje in mijn broekzak...Ik moet zitten. Het bonken in mijn hoofd is terug. Er verschijnen zwarte vlekken voor mijn ogen...ze worden groter. 

"EVA! Gaat het? Eva?". 

Het is weer donker. Niet alweer. 



Liefs, Joyce









Reacties

Populaire posts van deze blog

Even afdwalen...

Alles over aangeleerde hulpeloosheid en hoe de olifant eindelijk kon ontsnappen....