Mind Full of What ontrafelt het geheim van de Motivatie! Nieuwsgierig? Dan ben je gemotiveerd om verder te lezen! Veel plezier!

De hond zit in de hoek van de kamer. Er rinkelt een belletje. Kwijl druppelt langs zijn mondhoeken. Hij weet wat komen gaat. ETEN!!! Yes!

De hond heeft geleerd dat er na het rinkelen van het belletje eten volgt. Na veel herhalingen ging het harige wezen niet alleen kwijlen door het eten, maar ook kwijlen bij het rinkelen van een simpel belletje.



En wat hebben we dan? Juist! Klassieke conditionering! Ivan Pavlov is er wereldberoemd mee geworden. En dat terwijl hij eigenlijk de speekselproductie bij de hond bestudeerde. Soms ontdek je de meest vreemde dingen als je nieuwsgierig bent.

Je kan iets leren door beloond te worden. Door goed gedrag te belonen, weet je dat je dit gedrag vaker moet vertonen. En wat bij honden werkt, werkt bij mensen ook! Toch?

Zeker....maar wij mensen zijn toch iets complexer dan honden. Wij willen net als honden eten, aandacht en liefde. Maar daarnaast willen we onszelf ontwikkelen. We willen groeien. We willen erkenning. We staan bewust in het leven en weten waarom we keuzes maken. Maar ...weten we dat wel echt?

Hoe kan het dan dat zoveel mensen ongelukkig zijn? Niet tevreden met zichzelf? Als we zo bewust bezig zijn, waarom maken we dan zoveel onbewuste fouten? En soms zelfs bewuste fouten...Laten we ons misschien te veel leiden door die beloningen? Beloningen zoals een roes, eten, status, geld? Waarom stellen we de beloningen vaak boven onze ontwikkeling, boven zelfontplooiing, boven gelukkig worden en blijven?

De toverwoorden zijn motivatie en gedrag. 


Er zijn verschillende soorten motivatie: 

  1. Biologische motivering. Jouw lijf geeft aan dat het iets nodig heeft, bijvoorbeeld voedsel. Honger, dorst of vermoeidheid. Zij motiveren jou om te eten, drinken of slapen. 
  2. Motivatie vanuit beloning of straf. Bij beloning herhaal je het goede gedrag. Met straf kun je ongewenst gedrag afleren. Deze vorm van motivatie heet Extrinsieke motivering. 
  3. Motivatie vanuit de drang naar zelfontplooiing. Deze vorm van motivatie heet Intrinsieke motivering

Biologische motivering werkt natuurlijk altijd prima. Toch? Nou, de kunst van het naar je lijf luisteren, krijgt vandaag de dag echt te weinig aandacht. We slapen niet voldoende. We drinken te weinig gezonde dranken. We drinken waarschijnlijk allemaal te veel ongezonde dranken...en gezond eten? Dat is ook nogal lastig met al het aanbod van ongezond eten bij supermarkten en Fast Food restaurants. We luisteren te veel naar de drang naar luiheid die van nature in onze hersenen aanwezig is.

Om dit te veranderen, kun je jezelf belonen. "Als ik meer beweeg en goed eet, mag ik een klein cadeautje voor mezelf kopen". Dit is een goed voorbeeld van de Extrinsieke motivering. Of: "Als ik dit toetje eet, moet ik morgen 50 sit-ups extra doen". Ook dit is een vorm van Extrinsieke motivering. Je beloont of je bestraft jezelf voor jouw gewenste of ongewenste gedrag.

Werkt dit?

Niet altijd. Bij kleine, niet gecompliceerde taakjes kan dit wel werken. Maar de mens is toch echt ingewikkelder dan de hond (sorry hondenliefhebbers, maar het is toch echt waar).

Op den duur werken deze Extrinsieke beloningen en straffen namelijk averechts. Ze motiveren op den duur niet, maar gaan eerder irriteren en dus demotiveren.

En dit werkt ook zo als we kijken naar ons werkend en lerend leven. Extrinsieke beloningen, zoals bonussen, werken op den duur niet. Waarom niet? Omdat de motivatie niet gelinkt is aan het juiste doel. Waarom wil je beter en harder werken? Om meer geld te verdienen! Niet omdat je hogere doelen en successen wil behalen. Nee, je wil meer status en meer geld. Daar gaat steeds meer de focus op liggen.

Dus, lieve werkgever, denk na voor je gaat strooien met extraatjes, bonussen en beloningen.

Maar hoe motiveer je de gemiddelde werknemer dan? 




Door de nadruk te leggen op de Intrinsieke motivatie. Deze vorm van motivatie groeit van binnenuit en is gericht op de juiste doelen: op zelfontplooiing, op behalen van persoonlijke en algemene doelen, op succes voor zichzelf, maar ook voor de gehele organisatie. En dat, lieve werkgever, dat wil je dus hebben: Intrinsiek gemotiveerde medewerkers zijn goud waard en zullen jouw organisatie tot ongekende hoogtes kunnen tillen.

En die Intrinsieke motivatie werkt niet alleen perfect voor ons werkend leven. Ook voor ons eigen geluk is Intrinsieke motivatie onmisbaar.

  1. Je sport niet om een cadeautje te kopen. Je sport om gezond te zijn en een lang en gelukkig leven te kunnen leiden. 
  2. Je eet niet gezond om in die broek te passen. Je eet gezond om gezond te zijn en een lang en gelukkig leven te leiden. 
  3. Je stopt niet met roken om meer geld in je portemonnee te hebben. Je stopt met roken om gezond te zijn en een lang en gelukkig leven te leiden. 
Je mag jezelf zeker wel eens een keertje belonen en extra oefeningen zijn natuurlijk nooit verkeerd. Maar de motivatie moet uit de grond van je hart komen om duurzaam te werken.

Maar wat zorgt nu voor die Intrinsieke Motivatie? 

Tijdens ons werkend leven zijn dat vooral:

  1. Vrijheid om te beslissen. 
  2. Kennis en vaardigheden. 
  3. Een hoger doel. 

We moeten dus vrij zijn om autonoom te werken. We moeten de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen, zonder tussenkomst van leidinggevenden. Natuurlijk moet er bij bepaalde beslissingen overleg plaatsvinden, maar de dagelijkse zaken moeten we zelfstandig kunnen doen. Daarnaast moet er ruimte voor scholing en training zijn. Als kennis ontbreekt, dan moet dit worden aangevuld. En als laatste moeten we een hoger doel hebben in ons werkend leven. Waarom werken we nou juist bij die ene werkgever? Sluit dit werk aan bij onze levensinstelling? Welke doelen kan ik met mijn werk behalen? Zonder duidelijke doelen is er natuurlijk geen motivatie.

En zo werkt het ook buiten ons werk: we zijn vrij om over ons geluk te beslissen. Het is daarbij van belang dat we onszelf altijd verder willen ontwikkelen. Dit maakt namelijk gelukkig. We willen wijzer worden. We willen sterker worden. En we willen gezond zijn en een lang en gelukkig leven leiden. Daarmee hebben we dus ons doel omschreven. Het gaat dus niet om afvallen of een presentje als je iets behaalt. Het gaat om het hogere doel van gezond en gelukkig zijn.Van lekker in je vel zitten en fit zijn.
En hoe versterk je nu die Intrinsieke Motivatie bij jouw medewerker: 
  • Kleine stapjes, kleine veranderingen, grote resultaten. 
  • Zorg voor een groot aanbod van training en scholing. 
  • Geef veel aandacht aan loopbaanplanning. 
  • Informele, geïnteresseerde gesprekken met de medewerkers doen wonderen!
  • Zorg voor een geleidelijke vergroting van de autonomie van medewerkers (Laat het dan ook echt los, lieve werkgever!). 
  • Betrek jouw medewerkers bij jouw hogere doelen: deel jouw missie, visie en kernwaarden op een aantrekkelijke manier met jouw gehele organisatie. Deel jouw droom in plaats van deel jouw plan! 
  •  Geef de medewerkers de kans jou beter te leren kennen. Zorg dus voor informele ontmoetingsmomenten voor de gehele organisatie. 
  • Werk aan teambuilding en stimuleer creatief denken en samenwerken. 
En hoe versterk je nu zelf jouw Intrinsieke Motivatie?
  • Kleine stapjes, kleine veranderingen, grote resultaten. 
  • Door nooit te stoppen met leren. Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen. Ontwikkel jezelf naar een hoger niveau. Geloof me. Dit maakt echt een wereld van verschil. 
  • Geef veel aandacht aan jouw loopbaanplanning. Als het je niet bevalt, ga dan weg...je bent geen boom! Je zit niet vastgeroest. Misschien ben je ergens anders wel veel meer op jouw plek en dus gelukkiger. 
  • Visualiseer jouw hogere doel. Wees niet tevreden met die broek die niet lekker zit en dat kuchje dat niet weggaat. Leg je niet neer bij de zorgen over jouw gezondheid of de tijd die je tekort komt om te sporten. Accepteer jouw minder gezonde of gelukkige situatie niet omdat dat gemakkelijk is. Stel jezelf dit voor: weg is die kuch, weg zijn de zorgen over akelige ziektes, en hup...die broek zit weer als gegoten. En dat allemaal omdat je werkt aan jouw hogere doel: Gezond zijn en een lang en gelukkig leven leiden. 

Dus blijf je mokken en jezelf tussendoor belonen als je de energie op kan brengen om even goed gedrag te vertonen? Bedenk dit goed: die beloning duurt maar even en het verlangen naar luieren onder je dekentje zal gauw weer terug komen.


Of kies je toch voor de iets meer uitdagende manier en ga je voor Intrinsieke motivatie? Bedenk dit goed: deze manier kan leiden tot een vrolijk en gezond leven zonder frustratie over strakke broeken, pijnlijke spieren, vervelende gewoontes en ongezonde keuzes.


 Veel succes!

Liefs,

Joyce

Reacties

Populaire posts van deze blog

Alles over aangeleerde hulpeloosheid en hoe de olifant eindelijk kon ontsnappen....

Wat is vandaag de dag nog echte schoonheid?

Vandaag doen we niets en gaan we nergens naar toe.....ga je mee?