Aan vakantie toe? Trek je het even niet meer? Voor jou heb ik iets heel speciaals: de inzichten die je leven gaan veranderen!


1. Ben je:
a. Altijd druk?
b. Altijd moe?
c. Altijd ietwat vergeetachtig?
d. Van alle drie een beetje?

Heb je a, b, c, of d ingevuld?

HAHA!

2. Dan is deze blog er speciaal voor jou! Want dan ben je naar alle waarschijnlijkheid:
a. Overdreven betrokken.
b. Overladen met te veel werk.
c. Overmatig verantwoordelijk.
d. Overbelast.
e. Van alle drie een beetje.

Het maakt niet uit wat je bij 2 kiest.. Het is allemaal niet mooi, goed, fijn of de bedoeling. Maar wat doe je er aan?

Nou heel veel! Bijvoorbeeld gauw verder lezen! Want dit blogbericht is er om je te helpen.

Inzicht 1. 

Weet dit: als je door blijft ploeteren zal waarschijnlijk het volgende gebeuren:

Je raast maar door. Je blijft 'Ja' knikken. Je neemt meer werk aan. Je wil iedereen te vriend houden. Je trekt het niet meer. Je gaat afspraken afzeggen. Je haalt jouw deadlines niet meer.

Resultaat 1:
Je bent niet te vertrouwen. Je maakt immers niets af en je komt afspraken niet na. Je stapt uit projecten voordat je aan de verdieping kan beginnen. Je hele leven blijft daardoor oppervlakkig. Je behaalt geen successen.

OF:

Resultaat 2:
Je trekt het dus echt niet meer. Je wordt eerst lichamelijk ziek om er daarna achter te komen dat je het mentaal ook niet meer trekt. Je bent opgebrand. Dag doorrennen, hallo burn-out.

DOORRENNEN HEEFT DUS TOTAAL GEEN NUT. STOP ERMEE! 
Luister altijd naar je lijf. Neem klachten serieus en blijf niet doorrennen omdat je denkt dat je onmisbaar bent. Helaas: iedereen is toch echt vervangbaar. Dus maak je niet zo druk en neem de tijd om bij te komen na hard werk.

Inzicht 2. 

Je hebt het niet druk. Je maakt het voor jezelf druk. JIJ bent diegene die bepaalt. Jij zet de afspraken in jouw agenda. Jij bepaalt hoe hoog de lat komt te liggen. Doe je niet te veel? Waarom wil je zo hoog? Waarom niet lager inzetten en gelukkiger zijn?

Wat moet je nou echt? En waarom? Schrap en zeg nee. Bepaal je eigen grenzen en bewaak ze met je leven.

LEG NOOIT OF TE NIMMER VERANTWOORDING AF. 
Wees wel verantwoord. Maar je hoeft echt niet altijd een verklaring voor je gedrag te geven of voor de besluiten die je neemt. Je bent zelfstandig en verstandig. Je weet waar je mee bezig bent. Weet je dat niet? Dan doe je maar eens alsof. Soms moet je risico's nemen om je grenzen te bewaken.

Inzicht 3. 


ONTDEK HET WONDER DAT VERTRAGEN HEET. Je bezit de kracht om de tijd echt te vertragen! Geloof je het niet? Ik zal het uitleggen...

Tijd is enorm fascinerend. In mijn blogbericht Te weinig tijd? Echt? Wat als ik nou zeg dat dat niet waar is. De grote leugen van de verkwiste tijd.  probeerde ik je al wat wijzer te maken. Maar nu kan ik je twee manieren laten zien, waarmee je extra tijd wint.

Hoe?

Wil je het echt weten?

Vind je het niet eng?

Echt niet?

Nou.. dit was dus de eerste manier om te vertragen. Precies dit. Door vragen te stellen, wist ik tijd te winnen om na te denken. Door vraag na vraag te verdiepen, kon ik zelf nog even bedenken wat ik tegen je ga zeggen en hoe ik dat nu ga formuleren.

Door een gesprek als het ware jouw kant uit te trekken, win je tijd in dat gesprek om jouw tactiek aan te passen. Door het moment van antwoorden bewust uit te stellen, kun je nog nadenken over jouw antwoord. Je kan zo voorkomen dat je uit emotie reageert. Of dat je te gauw 'Ja' zegt, terwijl je toch echt 'Nee' bedoelt.

Dus een vraag als:
"Kun je vandaag zorgen dat dat rapport klaar is?".

..kan leiden tot de volgende wedervragen:
"Waarom moet dit vandaag klaar?" Hoe meer info hoe beter. Stel er is een echt goede reden waarom het rapport vandaag klaar moet zijn, stel dan duidelijke regels op.
"Ik kan vandaag nog een uurtje langer blijven, maar dan moet ik echt vertrekken".
Maar bewaak ook je toekomstige grenzen:
"Het is beter werkbaar als we deadlines communiceren zodra ze bekend zijn. Dan kan ik daar rekening mee houden".

Hou dit in de gaten: Helaas kun je overwerk niet zomaar weigeren. In principe moet dit in de cao zijn vastgelegd. Kijk dit altijd eerst na, voor je in discussie gaat.
Maar je kan dit wel bespreekbaar maken. En dat kan....door tijdens het gesprek te vertragen en goed na te bedenken hoe je jouw antwoord gaat formuleren.

De tweede manier om te vertragen, is heel simpel: leef met emotie! 

Zo...nu zul je wel denken dat ik helemaal gek ben geworden...toch?

Ik zal ook dit uitleggen:

Weet je nog waar je op dinsdag 11 september 2001 was toen twee vliegtuigen twee torens invlogen? Je weet nu precies waar ik het over heb en waarschijnlijk weet je ook nog waar je was. Hoe kan het dat je dat nu zo precies weet? Want weet je bijvoorbeeld waar je was op donderdag 13 september 2001? Waarschijnlijk niet. Want deze dag is niet verbonden aan allerlei emoties...

Juist...emotie. Het heeft je geraakt en je beleefde dat moment met een bepaalde emotie. Zo werkt dat ook bij huwelijksdagen, belangrijke verjaardagen, de geboorte van kinderen, het krijgen van een puppy. Die dagen worden als het ware in je gedachten vastgebrand. Je raakt ze niet meer kwijt. Als emotie wordt verbonden aan tijd, beleef je momenten intenser en blijven ze je langer bij. Je krijgt meer grip op jouw tijdsbeleving. Momenten glippen dan niet meer als zand door je vingers. Nee, je kunt ze met je emotie nog even vastgrijpen. Door te werken met enthousiasme en tevredenheid, beleef je jouw werk heel anders. Door je dag dankbaar te beginnen en te eindigen, geef je meer inhoud aan een dag.

Door je emotie niet bewust te beleven, veranderen de dagen in een grote grijze massa en verlies je inderdaad de kostbare seconden, minuten en uren.

Dit waren ze dan. De drie inzichten die je leven kunnen veranderen. KUNNEN. Dat lees je goed. Want jij bent degene die het moet doen.

Want dit lees je duidelijk in Inzicht 4: 

Geen enkel inzicht kan je verder helpen zonder actie. Zonder actie is een inzicht slechts een rij van achter elkaar geplaatste symbolen die we letters noemen.


Liefs,

Joyce






Reacties

Populaire posts van deze blog

Alles over aangeleerde hulpeloosheid en hoe de olifant eindelijk kon ontsnappen....

Wat is vandaag de dag nog echte schoonheid?

Vandaag doen we niets en gaan we nergens naar toe.....ga je mee?